Urap Pegaga dan Selom
Bahan-bahan ( 1 hidangan )
- 200 gm daun pegaga(diracik)
- 200 gm daun selom (diracik)
- 2 biji bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan bakar
- segenggam udang kering
- 4-5 biji cili padi
- 2 sm halia muda
- 1 sudu makan jus limau kasturi
- sedikit kelapa parut (ambil putihnya)
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara
-
Kupas kulit bawang merah dan bawang putih. Satukan dgn udang kering dan
halia di dlm kuali. Gorengkan tanpa minyak. Kemudian ditumbuk bersama
cili padi dan belacan sehingga lumat.
- Gaulkan bahan2 tumbuk
tadi bersama daun pegaga dan daun selom. Masukkan jus limau, garam dan
gula. Akhir sekali masukkan kelapa parut dan kacau sebati. Hidangkan.
- **daun pegaga dan daun selom hendaklah dicuci bersih dgn air bergaram sebelum diracik
- **kelapa parut tak perlu digoreng. Tapi kalau nak goreng, boleh juga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan