Daging Goreng Kunyit Berempah



Resepi Daging Goreng Kunyit Berempah
Bahan-bahan A:
1 kg. daging tempatan (bahagian isi)  - dipotong menjadi kepingan kecil
Garam dan gula secukup rasa
2 cawan air
Bahan-bahan B (perapan daging): 
2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar gula pasir
1 sudu besar perencah maggi cukup rasa
1 sudu besar madu
Bahan-bahan C (tumisan):
1 biji bawang besar - dirancik halus
2 ulas bawang putih - dirancik halus
1 inci halia - dipotong mancis
Minyak secukupnya
Bahan-bahan D:
1 biji tomato saiz besar - dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong gegelang
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
2 batang daun sup - dihiris serong
Cara-caranya.
1. Gaul daging bersama-sama bahan B. Perap semalamam di dalam freezer.
2. Esok pagi, keluarkan daging daripada freezer. Masukkan daging bersama 1 cawan air di dalam inner periuk noxxa. Masak guna High Pressure 30 minit(tempoh masa daging empuk).
3. Selepas 30 minit periuk akan berbunyi beep. Releaskan wap. 
4. Panaskan minyak di dalam kuali secukupnya. Tumis bahan-bahan C setakat bahan-bahan layu sahaja. Kemudian masukkan daging yang telah empuk tadi di dalam kuali. Kacau rata. Sekiranya mahu daging nampak lebih bewarna kuning bolehlah ditambah serbuk kunyit lagi. 
5. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 
6. Bila daging telah cukup rasanya, masukkan bahan-bahan D. Kacau sehingga kesemuanya bergaul mesra. 
7. Tutup api dan bolehlah dihidangkan.
Selamat berkongsi resepi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan