DAGING MASAK HITAM

DAGING MASAK HITAM


Bahan-bahan:

500g daging
10 biji bawang merah}
3 ulas bawang putih   }
2 inci halia                 } Dikisar
15 tangkai cili kering}

3 batang serai (diketuk)

1 sudu makan serbuk jintan manis}
1 sudu makan serbuk jintan putih  } Dibancuh
3 sudu makan air                            }

1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan air
5 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara membuat:
1.Potong daging kecil dan nipis.Basuh dan tuskan.
2.Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dikisar,serai,serbuk jintan manis,dan
   serbuk jintan putih yang sudah dibancuh sehingga wangi.
3.Masukkan daging dan air.Masakkan sehingga lembut dan air kering.
4.Masukkan kicap dan asam jawa.Masakkan lagi sehingga pekat dan naik minyak.
5.Tutup api dan angkat.Sedia dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan