Bukan menggunakan Noxxa
Bahan2nya:
1 ekor ayam kira 1.5 kg
15 biji bawang merah kecik or about 5 biji bawang besar yg tak besar sgt.
4 ulas bawang putih
Halia sebesar ibu jari.
10 biji cili merah
2 helai daun kunyit diracik
3 helai daun limau purut
2 batang serai
2 cawan pati santan
garam
sedikit gula
Cara2nya:
potong
aym ikut suka besar mana, blend semua bahan2 tadi. tumis sampai garing
semua kecuali daun kunyit dan daun limau purut. jangan lupa serai
ketuk2kan. masukkan ayam. gaul sampai sebati ngan rempah dan biarkan ia
sampai keluar air ayam. Pastikan air ayam mesti keluar kalo tak mak kata
tak sedap. in other words, kecutkan ayam tu. lepas air ayam keluar,
masukkan santan, daun limau purut, garam dan sikit jer gula tau. terus
masak sampai ikut suka. kalo suka berkuah, masak sampai ayam empok
cukup. kalau nak kering lama ler sikit. tapi memang sedap kalau ada kuah
sikit.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan