Pes Halia Bawang Putih

Pes Halia Bawang Putih




Bahan-bahan yang digunakan:
Halia dibuang kulit.  Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
Bawang putih dikopek kulit.  Kalau naklebih mudah,boleh beli bawang putih yang telah siap dikopek kulit. Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
1/4 sudu kecil kunyit serbuk (untuk complexion warna saja, kalau tak pakai pun tak apa).
Kak Noor suka pilih ulas yang besar.
3/4 sudu minyak masak (supaya tidak basi dan oleh juga dimasukkan sedikit garam untuk tujuan yang sama). 

Cara-caranya:
Kisar halia sedikit lumat dengan minyak dan serbuk kunyit.
Selepas itu masukkan bawang putih dan kisar sehingga lumat dan halus.
Masukkan dalam botol saiz jem dan simpan di dalam peti sejuk.  Ia boleh digunakan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan sekiranya digunakan dengan cara yang baik.

Nota:
Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan menggunakan tangan.  Gunakan sudu yang bersih. 


Untuk membaca kisah kisah Para Anbia' di email anda sila masukkan butiran di bawah dan klik submit.
 


Name
Email
Email Marketing by TrafficWave.net

Tiada ulasan:

Catat Ulasan