Pes Halia Bawang Putih
Bahan-bahan yang digunakan:
Halia dibuang kulit. Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
Bawang
putih dikopek kulit. Kalau naklebih mudah,boleh beli bawang putih yang
telah siap dikopek kulit. Cincang kasar menjadikannya 1 cawan.
Kak Noor suka pilih ulas yang besar.
3/4 sudu minyak masak (supaya tidak basi dan oleh juga dimasukkan sedikit garam untuk tujuan yang sama).
Cara-caranya:
Kisar halia sedikit lumat dengan minyak dan serbuk kunyit.
Selepas itu masukkan bawang putih dan kisar sehingga lumat dan halus.
Masukkan
dalam botol saiz jem dan simpan di dalam peti sejuk. Ia boleh
digunakan selama sekurang-kurangnya enam (6) bulan sekiranya digunakan
dengan cara yang baik.
Nota:
Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan menggunakan tangan. Gunakan sudu yang bersih. Untuk membaca kisah kisah Para Anbia' di email anda sila masukkan butiran di bawah dan klik submit.
Email Marketing by TrafficWave.net
Tiada ulasan:
Catat Ulasan