RENDANG AYAM PENCEN.

RENDANG AYAM PENCEN. 

Bahan-bahan.
1 ekor ayam pencen
3 cawan santan pekat
1 cawan cili kisar
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit-dicarik2 kasar
2 helai daun kunyit-hiris halus
garam kasar, garam halus, gula, minyak dan sedikit asam jawa.


Bahan2 dikisar halus.
6 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2" halia       
2" lengkuas 
7 batang serai
 


Cara - Cara.




  • On kan PC dan tekan butang stir/fry. Masukkan minyak dan bila dah panas masukkan bahan2 yang dikisar. Goreng hingga wangi.
  • Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Offkan butang stir/fry.
  • Masukkan ayam, santan, kerisik, daun kunyit yang disiat2 dan gaul rata. Pastikan ayam tenggelam di dalam santan. Jika santan tidak mencukupi tambah dengan santan cair atau air. Jika suka boleh lagi ditambah santan pekat.
  • Masukkan sedikit garam kasar anggaran 1 sb.
  • Tutup periuk dan on kan butang high pressure dan set timer selama 30 - 40 minit.
  • Bila sudah cukup tempoh memasak keluarkan angin dan pindahkan rendang kedalam kuali untuk mengeringkan kuah rendang yang berbaki.
  • Tambah garam jika perlu, gula dan sedikit air asam jawa. Rasa masam manis masinnya. Bila hampir kering masukkan daun kunyit yang dihiris. Siap.



Nota :
  • Tempoh memasak rendang 30 minit dan dimasak lagi untuk mengeringkan kuahnya-ayamnya agak2 lembut dan ada rasa liat2 sikit.
  • Tempoh 40 minit dan dimasak lagi untuk mengeringkan kuahnya - ayamnya lembut tapi tak hancur. Aku suka macam ni. Selalu buat 40 minit. Kalau ada nak yang liat2 sikit aku masak 30 minit sahaja. Terpulang pada citarasa anda.
  • Jangan silap tafsir dengan PC anda jika memasak rendang ayam atau daging. PC ini tidak akam membuatkan rendang anda kering macam dimasak dalam kuali. Setelah daging/ayam lembut kuahnya perlu dikeringkan di luar (dalam kuali macam biasa) Fungsinya hanyalah untuk mempercepatkan daging/ayam empuk. Oleh itu santan atau cecair jangan terlalu banyak just cukup untuk melembutkannya sahaja. Juga jangan terlalu kurang nanti rendang anda hangit sebab bumbu2 di dalam rendang akan mendap ke dasar periuk dan menjadi hangit. So..pandai2 lah adjust. Practice makes perfect semudah ABC.
  • Gunakan senduk kayu atau melamin semasa mengacau bahan2 dibimbangi lapisan tak melekat pada periuk tercalar..aduh!..sakitnya!
  • On kan PC dan tekan butang stir/fry. Masukkan minyak dan bila dah panas masukkan bahan2 yang dikisar. Goreng hingga wangi.
  • Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak. Offkan butang stir/fry.
  • Masukkan ayam, santan, kerisik, daun kunyit yang disiat2 dan gaul rata. Pastikan ayam tenggelam di dalam santan. Jika santan tidak mencukupi tambah dengan santan cair atau air. Jika suka boleh lagi ditambah santan pekat.
  • Masukkan sedikit garam kasar anggaran 1 sb.
  • Tutup periuk dan on kan butang high pressure dan set timer selama 30 - 40 minit.
  • Bila sudah cukup tempoh memasak keluarkan angin dan pindahkan rendang kedalam kuali untuk mengeringkan kuah rendang yang berbaki.
  • Tambah garam jika perlu, gula dan sedikit air asam jawa. Rasa masam manis masinnya. Bila hampir kering masukkan daun kunyit yang dihiris. Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan