Non Noxxa - RESEPI MURTABAK MINI KULIT POPIA

RESEPI MURTABAK MINI KULIT POPIA


Bahan-bahan ( 6 keping )


  • 100 g daging cincang
  • 2 biji ubi kentang
  • 1 sudu setengah rempah kari
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • daun sup
  • minyak
  • 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
  • kulit popia
  • 2 biji telur
Cara-cara
  • mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
  • apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
  • apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
  • pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
  • ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
  • goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak
RESEPI CUKA BAWANG
Bahan²
  • 1 biji bawang merah besar - hiris
  • 1/2 cawan cuka
  • 1/2 cawan air panas
  • sedikit garam dan gula
  • sedikit pewarna merah - guna sirap rose
Cara²
  • Campurkan semua bahan diatas dalam satu mangkuk, Kacau rata. Biar mesra semua rasa lebih kurang 15 minit sebelum dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan