Non Noxxa - RENDANG KERANG BEREMPAH

RESEPI RENDANG KERANG BEREMPAH


Bahan-bahan A:
500 gram isi kerang
1 cawan santan sawit KHALIS

Bahan-bahan B (Menumis):
3 sudu besar penuh minyak sapi
1 batang serai - dititik

Bahan-bahan C (Dikisar Lumat):
2 biji bawang besar – dipotong 4
3 ulas bawang putih
3 batang serai – dihiris serong terlebih dahulu
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas – (agak-agak sebesar ibu jari)
3 sudu besar cili kering kisar
#1 sudu besar serbuk rempah masak hitam jenama Az-Zain
2 sudu besar rempah kari daging BABAS
1 sudu teh serbuk lada hitam
Air secukupnya

(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat dan sebati)

Bahan-bahan D:
2 – 3 keping asam gelugor
4 – 5 keping daun limau purut
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa

Bahan-bahan E:
4 – 5 biji cili padi merah – dipatah-patahkan
2 helai daun kunyit – dihiris nipis
Limau nipis/kasturi

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis serai sehingga layu sedikit.
2. Masukkan bahan-bahan C (bahan kisar) dan masak sehingga hampir kering dan terbit minyak. Tudung kuali dan gunakan api sederhana. Pastikan dikacau sesekali supaya rempah tidak hangit di dasar kuali.
3. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Masukkan isi kerang rebus dan kacau lagi sehingga kuah rendang mendidih.
4. Masukkan bahan-bahan D dan kacau lagi. Biarkan rendang mereneh di atas dapur sehingga sedikit kering.
5. Bila kuah hampir kering masukkan bahan-bahan E. Kaup balikkan dan biarkan di atas dapur selama 5 minit lagi sebelum ditutup api.
6. Semasa menghidang bolehlah diperah sedikit limau kasturi atau limau nipis di atasnya.


Untuk membaca kisah kisah Para Anbia' di email anda sila masukkan butiran di bawah dan klik submit.









Name
Email
Email Marketing by TrafficWave.net

Tiada ulasan:

Catat Ulasan