Bahan-bahan A:
500 gram isi kerang
1 cawan santan sawit KHALIS
Bahan-bahan B (Menumis):
3 sudu besar penuh minyak sapi
1 batang serai - dititik
Bahan-bahan C (Dikisar Lumat):
2 biji bawang besar – dipotong 4
3 ulas bawang putih
3 batang serai – dihiris serong terlebih dahulu
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
1 inci lengkuas – (agak-agak sebesar ibu jari)
3 sudu besar cili kering kisar
#1 sudu besar serbuk rempah masak hitam jenama Az-Zain
2 sudu besar rempah kari daging BABAS
1 sudu teh serbuk lada hitam
Air secukupnya
(Bahan-bahan di atas disatukan di dalam blender basah dan dikisar lumat dan sebati)
Bahan-bahan D:
2 – 3 keping asam gelugor
4 – 5 keping daun limau purut
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Bahan-bahan E:
4 – 5 biji cili padi merah – dipatah-patahkan
2 helai daun kunyit – dihiris nipis
Limau nipis/kasturi
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Tumis serai sehingga layu sedikit.
2.
Masukkan bahan-bahan C (bahan kisar) dan masak sehingga hampir kering
dan terbit minyak. Tudung kuali dan gunakan api sederhana. Pastikan
dikacau sesekali supaya rempah tidak hangit di dasar kuali.
3. Kemudian masukkan santan dan kacau rata. Masukkan isi kerang rebus dan kacau lagi sehingga kuah rendang mendidih.
4. Masukkan bahan-bahan D dan kacau lagi. Biarkan rendang mereneh di atas dapur sehingga sedikit kering.
5.
Bila kuah hampir kering masukkan bahan-bahan E. Kaup balikkan dan
biarkan di atas dapur selama 5 minit lagi sebelum ditutup api.
6. Semasa menghidang bolehlah diperah sedikit limau kasturi atau limau nipis di atasnya.
Untuk membaca kisah kisah Para Anbia' di email anda sila masukkan butiran di bawah dan klik submit.
Email Marketing by TrafficWave.net
Tiada ulasan:
Catat Ulasan