1 kg. bebola ayam - digoreng
4 tauhu putih - dipotong dua dan digoreng
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula perang]
1 cawan air
Gula putih secukup rasa - sebagai tambahan kepada gula perang
Garam secukup rasa
Perasa (sekiranya suka)
Minyak secukupnya untuk menumis.
Bahan-bahan dikisar:
3 senduk cili kering kisar - Kak Noor gula senduk nasi untuk menyukat
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
Penyediaannya:
- Panaskan minyak. Goreng bebola ayam dan tauhu sehingga masak dan ketepikan.
- Gunakan minyak gorengan bebola ayam dan tauhu untuk menumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
- Bila bahan-bahan kisar telah garing, masukkan 1 cawan air dan kacau rata diikuti dengan gula perang, gula putih, garam, dan perasa. Masak sehingga mendidih.
- Kemudian masukkan bebola ayam dan tauhu yang telah digoreng. Kacau rata dan biarkan ia mereneh di atas dapur seketika.
- Tutup api. Semasa menghidang bolehlah dihiaskan dengan bawang goreng.
Untuk membaca kisah kisah Para Anbia' di email anda sila masukkan butiran di bawah dan klik submit.
Email Marketing by TrafficWave.net
Tiada ulasan:
Catat Ulasan