Caranya
cili,
bawang, belacan dan bawang dikisar . Nenas dipotong dadu atau racik
halus. Daun gajus dipotong halus. Gaul semua dan rasa garam, gula .
Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
Kerabu kaduk
|
|
|
Bahan-bahan
Pucuk
kaduk, serai, halia, bawang besar, sedikit kerisik, pes cili kering,
kerang/udang/perut (direbus), garam, air asam jawa (pekat), sedikit
santan pekat, gula |
Caranya
1. Pucuk
kaduk disusun, digulung & dimayang halus-halus. 2. Mayang bawang
besar, halia, serai 3. Didlm bekas, campurkan bhn (2), garam, gula,
kerisik, air asam, pes cili dan gaulkan dengan hirisan pucuk kaduk. 4.
Masukkan udang/kerang/perut yg telah direbus dan gaulkan. 5. Masukkan
santan pekat (sedikit shj). Nota: Utk mengelakkan kerabu dr cepat basi,
perah santan dengan air panas, kerana santan yg menjadi punca makanan
mudah basi. Nota: Sesetengah org utara mencampurkan beras goreng yg
ditumbuk halus utk menambah sedap. |
Kerabu kemoyang
|
|
|
Bahan-bahan
lima pelepah keladi kemoyang , dibersihkan dan dicelur
seekor ikan kembung dibakar tanpa rempah
setengah cawan santan kelapa, diperah menggunakan air masak
sedikit lada hitam ditumbuk kasar
sedikit kerisik
air perahan limau lipis
garam dan gula
2 ulas bawang merah
sedikit cili padi jika suka |
Caranya
Keladi
kemoyang yang telah dicelur ditoskan airnya. Tumbuk isi ikan kembung
bersama bawang merah,kerisik dan lada hitam,masukkan garam dan gula.
Gaul bahan tadi bersama keladi kemoyang dan santan.masukkan jus limau
nipis secukup rasa dan masukkan juga cili padi yang dipotong kecil-kecil
jika suka.Sedia untuk dihidang |
Kerabu Betik Muda
|
|
|
Bahan-bahan
250 g betik muda
20 g kacang tumbuk
5 g belacan
5 g otak udang
5 ml jus limau nipis
5 ml cuka
10 g kacang botol
10 g timun
10 g daun bawang
5 g cili merah
5 g cili hijau
5 g cili padi
5 g jeruk halia
3 g garam |
Caranya
1. Betik,kacang botol,daun bawang,cili merah,cili hijau dan jeruk halia dihiris halus.
2. Perap bahan-bahan ini bersama jus limau selama satu jam
3.Gaul semua bahan dengan belacan, kacang, otak udang, garam dan gula.
sedia untuk dihidang. |
|
Kerabu Mengkudu
|
|
|
Bahan-bahan
1 cekak pucuk mengkudu
1 ekor ikan kembung direbus terlebih dahulu
sedikit lada hitam
3 biji limau nipis diambil airnya
3 ulas bawang merah dan satu labu bawang besar
Sedikit garam dan gula |
Caranya
Pucuk
mengkudu dibersihkan dan direbus hingga masak(lembut), toskan dan
potong halus-halus. Ikan kembung rebus diasingkan isinya dan ditumbuk
tidak terlalu lumat.Bawang merah dan bawang besar dimayang halus.
Gaulkan bahan-bahan ini bersama santan hingga sebati. tumbuk lada hitam
hingga lumat dan gaulkan kedalamnya.masukkan sedikit gula dan garam.
Gaul sebati. Perah air limau nipis kedalam campuran tadi dan gaul
sebati. sedia untuk dihidangkan. p/s : dikelantan selalunya sedikit
budu( 1 sudu teh) dimasukkan sebagai perisa dan penyedap. Kerabu ini
amat sesuai dimakan oleh pengidap kencing manis. selain daun, buah
mengkudu juga boleh dijadikan kerabu. Selamat mencuba |
|
|
|
Kerabu buah bonglai
|
|
|
Bahan-bahan
2 biji/keping buah bonglai muda
Setengah cawan santan kepala
kerisik
Ikan tawar(ikan yang dibakar tanpa rempah),boleh gunakan ikan kembung
cuka atau limau nipis
garam dan gula |
Caranya
Buah
bonglai dibakar hingga kulit luarnya agak hangus, setelah itu bahagian
yang hangus dikikis dan buah ini dihiris halus.Masukkan kedalam
mangkuk,masukkan santan, pastikan santan diperah menggunakan air yang
telah dimasak.Masukkan isi ikan kembung yang telah ditumbuk kasar
bersama kerisik, gaulkan rata-rata. Masukkan pula garam dan gula serta
cuka atau air limau nipis.Potong cili padi halus-halus jika suka dan
gaulkan bersama kerabu ini. Sedia untuk dihidangkan.
KERABU PUCUK BETIK DAN DAUN JAMBU
Baban-bahannya: 2 tangkai pucuk betik 1 tangkai daun jambu 1 5g garam 25g belacan l00g udang kering 60g bawang merah 30g bawang putih 25g cili merah 5 helai daun cekur ½ biji kelapa parut, 5 biji limau kasturi 1 senduk minyak Cara membuatnya: Rebus pucuk petik bersama daun jambu hingga lembut. Angkat dan toskan. Hiris halus bahan-bahan ini. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih, belacan, udang kering, daun cekur dan kelapa parut sehingga terbit baunya. Padamkan api dan sejukkan. Tumbuk bahan-bahan tersebut dan gaulkan dengan pucuk betik. Akhir sekali perabkan asam limau dan digaul sebati. mmm | | | | | | | | | | | | | | |
|
|
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan