Rabu, 23 Ogos 2017

KERABU PUCUK CEKUR

KERABU PUCUK CEKUR



Bahan-bahannya:
1 cawan kerisik
2 biji lada hidup
150g udang hidup
1 biji bawang besar
1 sudu besar asam jawa
2 —3 helai pucuk cekur
5 batang kacang botor — dihiris, garam secukupnya dangula
Cara membuatnya:
Kelapa digoreng hingga kering dan diramas.
Lada hidup ditumbuk. Udang direbus dan ditumbuk kasar.
Bawang besar dihiris. Asam jawa diambil airnya yang pekat.
Gaul kesemua bahan ini bersama dengan garam dan gula hingga sebati.

Kerabu Perut Dengan Bunga Kantan




Bahan:
1/2 kg perut lembu - potong dan bersihkan
2 btg serai - mayang halus
1/2 btg bunga kantan - mayang halus
1 biji buah tomato - potong kecil
1/2 biji bwg besar - mayang dan potong halus
cuka secukup rasa
sos ikan/sotong secukup rasa
garam dan gula secukup rasa
boleh di tambah timun/kacang pjg - potong halus dan taugeh sekiranya suka


Cara:
1.Setelah dibersihkan kesemuanya dan dipotong. Gaul.
2. Masukkan cuka, sos ikan, garam dan gula. Gaul rata.
3. Rasa dan hidang.
                                                      


Kerabu Udang Galah

Bahan-bahannya:
6 ekor udang galah - direbus
1 tangkai bunga kantan - dihiris halus
1 biji limau nipis - diperah
www.familiazam.com
1 batang serai - dihiris halus
1 biji tomato putih atau hijau
1 biji lada merah
1 biji lada hijau
www.familiazam.com
Serbuk perasa secukupnya
1 biji limau kasturi - dijadikan hiasan

Cara-cara membuatnya:
Rebuskan udang galah. Gaulkan bunga kantan bersama tomato dan serai, masukkan air limau nipis. Kemudian udang yang telah direbus. Letakkan garam dan serbuk perasa secukupnya. Hiaskan dengan lada merah dan lada hijau serta letakkan limau kasturi ditepi pinggan. Hidangkan


Kerabu Mangga Bunga Kantan




Bahan-bahan
10 kuntum bunga kantan
2 ulas bawang merah
1 biji mangga muda (diricih kecil)
2 sudu gula
2 batang serai
2 inci halia
20 biji lada hitam
Sejemput udang kering
1/2 biji kelapa
Sedikit asam jawa dan garam
Cara Membuatnya
1. Bunga kantan dimayang halus.
2. Bawang merah, halia, lada hitam dan udang digiling hingga lumat.
3. Kelapa diparut dan gaulkan dengan asam jawa, garam, gula dan bahan-bahan yang telah digiling. Kemudian gaulkan dengan mangga dan bunga kantan.
4. Setelah disesuaikan rasanya bolehlah dihidangkan.


Kerabu Jantung Pisang


Bahan
1 biji jantung pisang [rebus sehingga lembut dan hiris]
1 cawan daun ulam raja [hiris halus]
1 cawan santan pekat
2 sudu besar kerisik
3 s/b jus asam jawa secukupnya
1 s/k gula

Bahan Mesin
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 cili merah
5 tangkai ciliapi
segengam ikan bilis
sedikit belacan [jika suka]
garam

Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perahkan air asam jawa.
2. Rasakan masin & manis kerabu ini.
3. Hidangkan bersama nasi putih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan