RESEPI PERIUK NOXXA: Sambal Tumis Daging
850 gram isi daging – dipotong ikut suka
2 biji bawang besar – dipotong bulat
Air secukupnya
3 sudu besar gula perang
Kerisik 350 gram – Kak Noor guna kerisik keluaran Agro
Tambahan gula putih secukup rasa
Garam secukup rasa
2 sudu besar kicap manis
Bahan-bahan dikisar (untuk perapkan daging):
1 1/2 cawan cili yang telah dikisar
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
15 gram halia muda
10 gram lengkuas
Sedikit belacan (sebesar hujung jari)
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar sos tomato puri
Air secukupnya
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar – dihiris
1 batang serai – dititik
1 helai daun pandan – dikerat 3
Penyediaannya:
1. Daging diperap dengan bahan-bahan kisar selama lebih kurang 30 minit. Ketepikan.
2.
Masukkan minyak secukupnya dalam periuk dalaman
Noxxa. Tekan fungsi STIR FRY dan on. Bila minyak telah panas, masukkan
bahan-bahan tumisan. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
Off fungsi STIR FRY.
4.
Kemudian masukkan perapan daging tadi dan kacau rata.
Masukkan sedikit air. Tutup periuk dan putar tombol (cap) ke arah
PRESSURE. Tekan Fungsi High Pressure 30 minit dan On.
5. Selepas masa tamat, putar tombol ke arah STEAM
untuk melepaskan wap. Selepas habis semua wap dilepaskan, buka tudung
periuk . Kacau rata. Off fungsi HIGH PRESSURE. (Masa ini daging telah
empuk tetapi kuah masih belum kering).
6.
Masukkan kerisik, gula perang, gula putih, garam, dan
kicap. Kacau rata. Tekan fungsi STIR FRY dan On. Biarkan ia mendidih
sehingga kuah kering sedikit. Akhir sekali masukkan bawang besar yang
dipotong bulat dan dikaup balikkan. Off STIR FRY.
7. Siap untuk dihidangkan.
7. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan