Bahan-bahan:
500
gm daging dipotong nipis (kalau bukan batang pinang, rebus dulu hingga
empuk dan simpan airnya untuk diguna masa memasak nanti)
4 ulas bawang putih dan 3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
1/4 cawan lada hitam biji ditumbuk/kisar halus
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
1 ikat kailan atau 'baby kailan' ikut citarasa
secubit garam
Cara-cara:
1. Potong kailan 1 inci panjangnya. Asingkan batang yang dihiris nipis jika guna kailan besar. Ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Tumiskan bawang merah dan putih hingga wangi.
3.
Masukkan batang kailan dan 1/4 cawan air (atau air rebusan daging).
Masukkan daging dan tutup periuk. Perlahankan api dan biar hingga daging
empuk.
4.
Setelah daging lembut, masukkan lada hitam, kicap dan sos tiram. Kacau
hingga kuah pekat (supaya lada dan sos benar-benar masak)
5.
Masukkan daun kailan, sedikit air dan sedikit garam. Kacau goreng
hingga kailan lembut. Masukkan tepung jagung, kacau dan tutup api. Sedia
dinikmati bersama nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan