Resepi mudah Asam Pedas Daging Tetel menggunakan Noxxa Pressure Cooker

Resepi mudah Asam Pedas Daging Tetel menggunakan Noxxa Pressure Cooker

 

 

Bahan-bahan:
600 gram daging lembu
1 batang serai, diketuk
1 kuntum bunga kantan, dibelah 2
1 genggam daun kesom
1 camca teh lada hitam kisar
4 batang bendi
2 senduk nasi cili kisar
2 sudu rempah kari daging
3/4 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh pes asam jawa (atau secukup rasa)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


Bahan-bahan dikisar:
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Bahan-bahan diketuk shj:
1 inci halia
1/2 inci lengkuas

Cara-cara membuat:
  1. Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai, bahan2 kisar halus, bahan yg diketuk hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambah cili kisar dan rempah kari dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna fungsi stir fry dlm 2 minit.
  2. Tambah daging dan air asam jawa secukupnya. Masukkan bunga kantan, bendi dan perasakan garam dan lada hitam. Tutup tudung periuk dan tukarkan kepada mode High Pressure selama 10 minit.
  3. Biarkan selama 3 minit dan releasekan pressure. Buka tudung periuk dan masukkan daun kesum dan tomato. Hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain.
So total 15 minit shj diperlukan. So less masa diperlukan tuk bersilat di daput but more time with family

Tiada ulasan:

Catat Ulasan