Kuih Lesung Batu
Bahan-bahan
1/2 bungkus tepung pulut(250g)
1 mangkuk santan pekat
secubit garam
gula pasir secukup rasa
daun pisang - jika ada
Cara-cara
-Bancuh tepung pulut bersama air yg tlh dicampur dgn sedikit garam hingga sebati. sprti doh kuih buah melaka @ kuih koci.
lapik daun pisang dlm bekas/loyang, kalau x ada daun pisang sapu sedikit minyak masak pada loyang
ambil secubit doh, bulat2kan dan lubangkan di tengah.
-Susun
kuih ke dlm bekas dgn menjarakkannya sedikit. lps tu isikan 1 sudu teh
gula pasir kedalam lubang td ikut suka nk isi banyak @ skit, lg banyak
lg sedap
-Campurkan secubit garam ke dalam santan pekat, lalu
curahkan perlahan ke dalam bekas layang, berhati2 curah dlm bekas, jgn
masuk dlm lubang perigi yg berisi gula, curah santan betul2 atas daun
pisang
-Kukus hingga masak lbh kurang 10-20 mnt
Bila siap di
kukus keadaan gula akan cair betakung dgn cantiknya ditegah2 lubang,
kuih ni x payah di simpan dlm esbok, biarkan sejuk sendirinya, sdp dimkn
suam2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan