Non Noxxa - Kuih Lesung Batu

Kuih Lesung Batu

Bahan-bahan
1/2 bungkus tepung pulut(250g)
1 mangkuk santan pekat
secubit garam
gula pasir secukup rasa
daun pisang - jika ada

Cara-cara
-Bancuh tepung pulut bersama air yg tlh dicampur dgn sedikit garam hingga sebati. sprti doh kuih buah melaka @ kuih koci.
lapik daun pisang dlm bekas/loyang, kalau x ada daun pisang sapu sedikit minyak masak pada loyang
ambil secubit doh, bulat2kan dan lubangkan di tengah.
-Susun kuih ke dlm bekas dgn menjarakkannya sedikit. lps tu isikan 1 sudu teh gula pasir kedalam lubang td ikut suka nk isi banyak @ skit, lg banyak lg sedap
-Campurkan secubit garam ke dalam santan pekat, lalu curahkan perlahan ke dalam bekas layang, berhati2 curah dlm bekas, jgn masuk dlm lubang perigi yg berisi gula, curah santan betul2 atas daun pisang
-Kukus hingga masak lbh kurang 10-20 mnt

Bila siap di kukus keadaan gula akan cair betakung dgn cantiknya ditegah2 lubang, kuih ni x payah di simpan dlm esbok, biarkan sejuk sendirinya, sdp dimkn suam2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan