Ayam Percik Kuah Putih
Bahan2 untuk kuah percik:
5-6 ulas bawang merah (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 keping asam gelugur
2 batang serai di titik
1 mangkuk besar santan pekat
1 sudu besar lada hitam ditumbuk
Gula & garam secukup rasa
Cara membuat kuah percik:
Dalam periuk campurkan bahan-bahan kisar, lada hitam tumbuk, serai titik dan santan.
Mmasak dengan api sederhana. (Kuah hendaklah sentiasa dikacau).
Masukkan gula, garam & asam keping/gelugur masak hingga kuag mendidih smbil dikacau
Pastikan kuah percik agak pekat sebelum dimatikan api
Bahan2 untuk ayam:
Seekor ayam (potong 4)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
Sedikit garam
Serbuk kunyit (kalau xnak letak pun xpe) sy letak sikit
Cara membuat ayam percik:
Perap ayam dengan dengan bahan2 kisar, garam & serbuk kunyit
Panggang ayam yang telah diperap dengan api sederhana.
Pastikan ayam sentiasa dibalikkan pada kedua-dua bahagian.
Apabila ayam sudah hampir masak, tuangkan kuah percik ke atas ayam tersebut, kemudian balikkan.
Ulang proses yang sama sehingga ayam betul-betul masak.
Angkat ayam yang telah masak ke dalam pinggan, tuangkan lebihan kuah percik.
* Resepi ini juga sesuai digunakan untuk buat ikan percik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan