500 gm daging batang pinang (Potong nipis agar cepat masak)
5 ulas bawang merah dan 1/2 labu bawang besar dikisar
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1/2 inci halia ditumbuk kasar
3/4 cawan cili kisar
1/2 cawan santan sederhana pekat
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan 5 sudu besar minyak masak di dalam periuk.
2. Tumis semua bawang dan halia sehingga wangi.
3.
Masukkan cili kisar. Tumis sampai pecah minyak. Masukkan daging. Kacau
sedikit dan tutup periuk. Perlahankan api dan biarkan hingga daging
empuk.
4.
Bila daging empuk, masukkan santan garam dan sedikit gula. Masak hingga
kuah pekat. Jika suka ada rasa masam sikit, tambahkan 1 sudu besar air
asam jawa. Bila kuah pekat cantik, dan cukup rasanya, tutup api dan
boleh dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan