Bahan-bahan: (menghasilkan 8 ketul pergedil)
2-3 biji kentang (kupas kulit dan potong 10)
50 gm daging dikisar halus
1 sudu teh biji lada hitam ditumbuk halus
2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih ditumbuk kasar
1 sudu besar daun sup dan bawang yang dihiris halus
1 biji telur dipukul sedikit
1 biji telur dipukul sedikit
garam secukup rasa (+/- 1/2 sudu teh)
Cara membuatnya:
1. Goreng kentang hingga keperangan. Angkat dan tumbuk hingga halus.
2. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk bersama kentang yang telah ditumbuk tadi. Gaul rata seeloknya dengan tangan.
3. Bentukkan jadi bulat leper seperti di dalam gambar. Buat hingga habis.
4. Panaskan minyak untuk menggoreng. Celupkan kepingan pergedil ke dalam telur dan goreng hingga berwarna perang gelap.
Sedia dinikmati bersama lauk-pauk yang lain atau boleh juga dimakan begitu sahaja.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan