Rabu, 23 Ogos 2017

Keredok

 Keredok 

 


BAHAN-BAHAN:
Daun kemangi ataupun selasih
Terung ulam (bulat)
Kubis (hiris)
Tauge
Kacang panjang (potong 1/2 cm)
Timun (potong dadu)
100 ml air + 1/2 sudu besar asam jawa
Limau nipis

BAHAN BUMBU:
100 gm kacang tanah (goreng)
1 ulas bawang putih
1 tangkai cili merah
5 tangkai cili padi
1 sudu kecil belacan
4 cm kencur
Garam
2 sudu besar gula merah

CARA MENYEDIAKAN:
1. Semua bahan bumbu ditumbuk lumat. Kacang tanah ditumbuk kasar.
2. Kemudian satukan dengana air asam jawa dan gula merah.
3. Perahkan sedikir air limau nipis.
4. Campurkan kesemua sayuran.

Nota: Ulaman yang digunakan boleh diganti dengan pilihan anda. Contohnya kacang botor.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan